Nemzetiségi dalfesztivál

Nemzetiségi dalfesztivál

 – X-faktor lázban él az ország, s ilyen kor kevesebb figyelem fordul a népdalok, a nemzetiségi dalok felé, pedig ahogy egy német szólás tartja: Ahol énekelnek, ott nyugodtan pihenj meg, mert a gonosz embereknek nincsen daluk – köszöntötte Hartdégenné Rieder Éva „ötletgazda”, a vértessomlói intézmény igazgatója a nemzetiségi dalfesztivál résztvevőit.

Hat évvel ezelőtt teremtett hagyományt a Vértessomlói Általános Iskola azzal, hogy német nyelvű népdaléneklésre hívta, várta a megye diákjait, így csütörtökön délután ismét gyermekzsivajtól volt hangos az intézmény, hiszen közel száz dalos készült a fellépésre.

A helyiek és a várgesztesi tagintézmény mellett öt nemzetiségi iskola, a tarjáni, csolnoki, gyermelyi, táti és felsőgallai képviseltette magát az eseményen. A kórusok, kamarakórusok mellett szólóban, duóban és trióban fellépők a szabadon választott énekszámokon túl, saját lakóhelyük dialektusában is megszólaltatták az előző generációk kedvenc nótáit, a közönség nagy örömére.

Hartdégenné Rieder Éva szólt arról is, hogy a megvalósításban a megyei német kisebbségi önkormányzat támogatásán túl, az intézmény Junior alapítványa, a Generali biztosító és az osztrák partner iskolaegylete is segítette a színvonalas esemény megrendezését, amelyről minden résztvevő ajándékkal térhetett haza. S hogy valóban emlékezetes legyen az élmény, arról a szervezők gondoskodtak, hiszen a fináléban közel száz gyerek torkából, egy kórust alkotva szólt a sváb dal a hatodik somlói fesztiválon.

A fesztivál képeit az alábbi linkre GALÉRIÁBAN kattintva tekintheti meg!

Forrás: www.vertessomlo.hu

Updated: 2011. november 1. kedd — 07:48