Másfélszáz gyerek az iskolában

146-an, a tavalyi létszámnál tízzel több diák kezdte meg tanulmányait a vértessomlói általános iskolában, 24 apróság számára első alkalommal szólalt meg a csengő. A tanulók közül 98-an helyiek, míg 48-an más településről járnak az intézménybe, amelynek mostantól tagintézménye a várgesztesi iskola és óvoda.

A szerdai ünnepélyes tanévnyitón ezeket a változásokat is ismertette Hartdégenné Rieder Éva igazgató, ám a jövőről már kevesebbet szólhatott, mivel a döntéshozók jelenleg épp az új törvényi környezet kidolgozásán munkálkodnak, így konkrétumokat a várható módosításokról még nem tudni.

Az iskola épületében az eltelt hónapokban kimeszeltek, kijavították a földrengés okozta károkat, s az igazgató azt a jó hírt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy nagy valószínűséggel pályázati támogatással melegítőkonyhává alakíthatják át a jelenlegi könyvtárat és raktárt, így a bibliotékának a szolgálati lakás biztosít majd új otthont.

A tanévnyitón nem csupán az érkező kis elsősöket köszöntötték, de búcsúztattak is, hiszen Hroncz Györgyné negyven, abból a vértessomlói óvodában eltöltött tizennégy évi szolgálati idő után ez év augusztusától nyugállományba vonult.

 A tizennégy év minden egyes napja szép volt. Széppé varázsolták a gyerekek, s a kollégák, amit nagyon köszönök! – jellemezte a mögötte álló éveket meghatódva, s arra is ígéretet tett, ha hívják, örömmel segít a különböző események, ünnepek alkalmával.

Egy élet munkája után visszatérhetsz a családhoz, s kívánjuk, hogy jó egészégben, boldogságban teljenek a nyugdíjas éveid! – búcsúztatta az igazgató, majd Hartdégen József polgármester az önkormányzat, a falu nevében nyújtotta át a szeretet virágait, s fejezte ki köszönetét nemcsak, mint a község első embere, hanem mint sógora, s egykori osztálytársa is.

Hilda mindig örömmel tette a dolgát, vállalta a túlmunkát. Az ilyen emberekre szükség van, s megérdemlik a tiszteletet – fogalmazott a polgármester, ugyanakkor sajnálatának is hangot adott, hiszen – mint mondta – reményei szerint befutó lehet az új óvoda építésére benyújtott pályázatuk, s az új épület konyhájában már nem szorgoskodhat a gyerekek örömére Hroncz Györgyné.

Updated: 2011. szeptember 1. csütörtök — 12:45